Deti a med

23.12.2012 14:45

Med je veľmi prospešný pre ľudský organizmus, preto ho nemožno vnímať len ako potravinu – pochutinu, ale aj ako liek. Pritom môžeme využiť  pôsobenie medu na ľudský organizmus buď v prevencii niektorých ochorení, alebo aj v liečbe už existujúceho ochorenia.  U detí je dávkovanie medu polovičné v porovnaní s dospelými, med podávame deťom rozpustený v nápoji – mlieku alebo čaji, ktorý má byť teplý do 50 ̊C. Ak med rozpúšťame vo vriacom nápoji, zničia sa v ňom enzýmy a iné biologicky aktívne látky.

 

 

Ako môže med pomáhať deťom??

Med nie je všeliek, ale dokáže pomôcť pri mnohých ochoreniach. Pri pravidelnom užívaní med pomáha najmä deťom s anémiou (chudokrvnosťou), s anorexiou (nechuťou do jedla), s oslabenou imunitou, v chrípkovom období, alebo aj u detí s alergiou na peľ v jarnom a letnom období (postupná imunizácia organizmu).... Taktiež je možné použiť med na liečenie už existujúcich ochorení u detí – takáto „medová kúra“ trvá 1-2 mesiace a konzumuje sa pri nej u detí  50-70 g medu denne,  toto množstvo sa podáva rozdelené do troch menších dávok a rozpustené v malom množstve teplej vody, v čaji alebo v mlieku.   Takouto kúrou je možné liečiť ochorenia žalúdka a čriev, ochorenia pečene, srdca, obličiek.                                                                                                                                                                      Med je možné u detí používať aj zvonka – pri ošetrovaní hnisavých rán, vredov alebo popálenín... tieto sa po pravidelnom natieraní medom môžu zahojiť s nepatrnou jazvou.

Význam pravidelného užívania medu v zimnom období:

Zimné obdobie je často sprevádzané výskytom chrípky a ochorení horných ciest dýchacích u detí.  Na zlepšenie imunity u detí má vplyv aj denná pravidelná konzumácia medu – 2 čajové lyžičky ráno a 2 večer (v teplom mlieku alebo čaji). Pri pravidelnej konzumácii medu dochádza u detí k zvýšeniu hladiny hemoglobínu v krvi, ako aj počtu červených krviniek (Herold, Rolleder). U detí so sideropenickou anémiou (chudokrvnosť z nedostatku železa) je vhodné podávať pravidelne medovicové medy, ktoré obsahujú 4x viac železa, 2x viac medi a 14x viac horčíka ako svetlé medy.

Med svojím baktericídnym účinkom znižuje pri pravidelnej dennej konzumácii aj výskyt katarov horných ciest dýchacích. V medicínskych prácach sa spomína, že deti, ktoré užívali pravidelne 2-4 lyžičky medu denne, buď neochoreli, alebo len menej často pri epidémiách detských infekčných chorôb. Ak aj ochoreli, ochorenie u nich malo ľahší priebeh a skorej sa vyliečili (I. Dobrovoda). Toto by mohlo mať veľký význam najmä v detských kolektívoch (škôlky, školy), kde sa takéto ochorenia rýchlo šíria.

Pri pravidelnej konzumácii medu u detí dochádza aj k zlepšeniu srdcovej činnosti (lepší svalový tonus srdca, pravidelná činnosť), zlepšeniu funkcie obličiek, k úprave stolice (pravidelná, bez zápchy), k podpore chuti do jedla, zlepšuje sa aj funkcia pečene a tvorba žlče, zlepšuje sa činnosť mozgu, upravuje sa spánoka mentálny „švih“ človeka. Med je menej energeticky výdatný ako repný cukor, ale jeho biologická hodnota je omnoho vyššia. Jeho pravidelnou konzumáciou nevzniká zubný kaz, ani obezita.

 

 

Med a alergia

Vplyvom nášho spôsobu života, zlého stravovania a konzumáciou chemicky upravovaných potravín, narastá výskyt alergií u detí aj dospelých. Náš imunitný systém sa musí vysporiadať s toľkými „rušivými elementami“ z potravy a ovzdušia, že niekedy reaguje na podnet prehnane, neadekvátne  - alergicky. Takáto alergická reakcia môže byť až život ohrozujúca, preto ju netreba podceňovať.  Med je substancia pochádzajúca z prírody, obsahujúca množstvo látok, peľových zrniečok a pod. – preto môže u niektorých konzumentov privodiť aj alergickú reakciu. Tomuto sa dá predísť niekoľkými osvedčenými spôsobmi. Treba konzumovať medy, ktoré pochádzajú z prostredia, v ktorom človek či dieťa bezprostredne žije (max. do 20km v okolí). Je potrebné vyhnúť sa tropickým medom či medom z iných krajín, kde rastú rastliny, ktorých peľ môže byť pre človeka silným alergénom.  Pri nákupe medu si treba starostlivo všímať jeho pôvod – ak je na etikete údaj o pôvode „med z krajín EU a mimo EU“, jedná sa o med, ktorý dodávatelia pomiešali s medom z Číny, Indie či iných ázijských krajín, v snahe znížiť jeho konečnú cenu.

Med sa však používa aj pri liečbe alergie na peľ z ovzdušia. Za týmto účelom sa podáva dieťaťu denne 1 čajová lyžička medu (musí pochádzať z okolia pacienta). Med na tento účel by mal byť kvetový – zmiešaný, nie jednodruhový (agátový, repkový...). Obsahuje peľové zrnká, ktoré keby ich pacient vdýchol, spôsobili by alergickú reakciu, ale keď sa dostávajú do tela v mede cez gastrointestinálny trakt, pôsobia odlišne – imunizujúco, podobne ako očkovanie. Zaujímavá v tomto ohľade je práca amerického lekára- alergológa Petersona (Oklahoma), ktorý na základe skúseností s 22 000 pacientami zistil po podávaní medu zlepšenie až vyliečenie takmer u 90% alergikov.

Med – symbol Vianoc

Med pomáha včelám prežiť zimu, v období zimného slnovratu pre včelstvo nastáva nový rok, nová sezóna. To, či sa včelstvo dožije jari, či bude môcť vychovať nové pokolenia včiel, závisí od toho, či si dokázalo nazhromaždiť dostatočné zásoby medu.  Med sa stal pre človeka vzácnym artiklom už v staroveku. Faktom je, že krajina s bohatým výskytom včiel sa považovala za veľmi vhodnú pre osídlenie človekom. Takou bola aj zem Izraelitov – biblický Kanaán „krajina, ktorá oplýva medom a mliekom“ . Med bol a dodnes ostal  symbolom dobra, nečudo že sa spája u kresťanov aj s tradíciou Vianoc a vianočným obdobím. V domácnostiach v tomto období nesmú chýbať tradičné medovníčky a k tradičným vianočným rituálom patrí aj konzumácia oblátok s medom a cesnakom – to preto, aby všetci členovia rodiny zostali dobrí ako med a silní a zdraví ako cesnak po celý rok.  Niektoré staré mamy pridávajú vnúčatkám aj symbolický medový krížik na čelo.

Spracoval:

Mgr. Peter Chmelko a Mgr. Janka Chmelková, Včelia farma Hôrka  : www.naturehoney.sk