Otázky a odpovede

Aký med je lepší - kvetový, alebo medovicový???

Na takúto otázku je veľmi ťažko odpovedať.... je to ako pýtať sa, ktoré víno je lepšie - biele, alebo červené???

Najlepšie túto otázku rozrieši sám spotrebiteľ - konzument medu, podľa vlastnej chute. Niekomu chutí med kvetový, iný zase dáva prednosť medu tmavému - medovicovému, ba sú aj takí vyhranení konzumenti, ktorí pod pojmom "pravý včelí med" rozumejú len med medovicový - ten "tmavočierny horský".

Kvetové medy sa od medovicových medov značne odlišujú svojim zložením, farbou aj arómou a chuťou.

Ak sa na med pozeráme ako na liečivú substanciu z pohľadu apiterapie, nachádzame iné uplatnenie pre kvetové a iné pre medovicové medy.

Prečo med kryštalizuje?? Neznamená to že doň včelári pridávajú cukor??

Kryštalizovanie je prirodzenou vlastnosťou medu - dôkazom že med je skutočne pravý, chemicky a tepelne neupravovaný...

Falšovanie medu cukrom je dnes u nás bezpredmetné - cielene ho snáď žiaden poctivý včelár neurobí, inak by sa dopúšťal podvodu na svojich zákazníkoch. A dnes sa už podvod pomerne rýchlo dá odhaliť a takýto včelár rýchlo príde o svoju klientelu, aj dobré meno. Príliš veľká strata...

Proces kryštalizácie medu - vytváranie kryštálikov cukru, ovplyvňuje vzájomný pomer glukózy a fruktózy - dvoch hlavných zložiek medu.

Čím je v mede viac glukózy (hroznového cukru), tým rýchlejšie sa zmení na kompaktnú kryštalickú hmotu.

Medy s vyšším obsahom fruktózy (napr. agátový med) ostávajú dlho tekuté.

Skryštalizovaný med nie je biologicky menej hodnotný, ako med tekutý.

Skryštalizovaný med možno priviesť späť do stavu tekutosti opatrným zohrievaním vo vodnom kúpeli, pri teplote 45 stupňov Celsia, aby sa nezničili biologicky aktívne látky v mede.

Ako správne skladovať med??

1. Med si zaslúži kvalitný obal  - najlepšie sklo, so závitovým uzáverom, ktorý ho chráni pred preniknutím vzdušnej vlhkosti a nepríjemných pachov.

2. Med neskladujeme v kovových obaloch, ktoré reagujú s kyselinami obsiahnutými v mede (napr. hliníkové mliekarenské konvy)

3. Med chránime pred priamym slnkom

4. Med skladovaný pri teplote 10-15 stupňov C si udrží kvalitu minimálne 2 roky.

Prečo je med z dvora včelára iný ako z obchodu???

Rozdiel medzi medom zo supermarketu a medom kúpeným priamo od včelára je naozaj veľmi veľký, aj keď sa zložením cukrov približujú.

Drobní včelári sa po vytočení medu a jeho vyčírení (jednoduchá filtrácia cez husté sitá) snažia tento predať čo najrýchlejšie spotrebiteľom. Preto väčšinou med inak neupravujú, len ho naplnia do spotrebiteľských obalov..

Veľkospracovávatelia medov, nakupujúci med od rôznych zdrojov, sa usilujú o istú homogenizáciu - v rámci druhu (kvetový med, medovicový..)

Preto medy často vzájomne miešajú, zahrievajú, zbavujú ich voskových čiastočiek a peľových zŕn.....reagujú aj na požiadavky supermarketov - udržať na pultoch čo najdlhšie tekutý produkt príťažlivej farby...(chemická úprava).

Na etiketách medov v supermarketoch si často (ba takmer vždy) môžete prečítať, že sa jedná o med z krajín EU a mimo EU, čo však s tradičným slovenským medom má pramálo spoločného.

Preto treba kupovať kvalitu - najlepšie z vlastného regiónu!!


Diskusná téma: O mede a včelích produktoch

Dátum: 26.02.2014

Vložil: Eva Kocurova

Titulok: vybratie medu z plastu

Ako vybrať med z plastov, postavených včelami bez rámikov? V medomete sa rozlomia a zapchajú medomet.ĎAkujem za radu.

Dátum: 24.04.2014

Vložil: MichalS

Titulok: Re:vybratie medu z plastu

Lisovanim - jednoducho podrvit,a med vylisovat.

Dátum: 12.02.2013

Vložil: beekeeper

Titulok: čo to

Musim reagovat na ten članok vyšie je nepekne ohovarat druhych a ešte k tomu interpretovat ich meno myslim že ide len o konkurenčny boj a na tak peknu stranku o mede , včelarstve a veciach suvisiacich to určite nepatri . goro by sa mal určite predstavit aby pan moravčik vedel skym ma dočinenia .

Dátum: 27.08.2013

Vložil: katka

Titulok: Re:čo to

stačilo si v príspevku pozrieť pravopis a vyjadrovanie a musí byť každému jasné, že to bol tupec na entú.

Dátum: 20.11.2014

Vložil: goro

Titulok: Re:čo to

beekeeper čo goro písal o nejakom Moravčíkovi, jediné čo som napísal bola otázka na Peťa o podavaní medu deťom.
Skús dvakrát čítať, kým raz napíšeš...:-(

Dátum: 27.09.2012

Vložil: goro

Titulok: med a malé deti

peťo ako je to s danou otázkou, skutočne je med nie možné dávať malým deťom ?

Dátum: 22.08.2012

Vložil: Stavač

Titulok: Predaj medu na tržnici

Ked sa to tak vezme, obyčajní ludia nerozoznajú med, med pozná len včelár, preto podvodníci to využívajú, oklamú ludí svojimi krasnima rečami a pritom nemajú včely, dokonca do pastovaného medu vstreknú injekciu B - 12 a predávajú to ako materskú kašičku.
Mal som možnost spoznat jedneho chrapúňa z Trebatíc, včelára sudruha Moravčíka, ludom akože predaval materskú kašičku v tekutom mede, čistí podvod lebo tam nič nebolo.
Do plastovích bandasiel z postrekov daval medovicový med, predaval to tak v Pieštanoch na tržnici počas nedelnéj burzi, to ste mali vidiet jak tý chrontavý humusácky araby tam strkali svoje pazúre čo si z nimy predtím rit vytierali, strkali a lízali med zo svojích pazúrov, blééééééé uplne na grc, a bonbonik bol ten čo zo seba tlápal, po čom kupujete med lebo ja ho kupujem po 15 SK z oblastí kde je mor a hniloba včelieho plodu, a ludí tahal za ruky k svojmu stolíku z medom, a vykrikoval jak šašo počmáraný,, nekupujte med od cudzincú ale od Píštanských včelářú, úplní knus čo za kúsky tam stváral, normalne ten jeho med smrdel samou hnilobov hnileho mäsa, tipický mor včelieho plodu.
Ja som tiež predaval med ale som nedovolil arabom a kde komu otvárat med a lízat, no ved čo to za higiena.
Ked je med v krasnom čisto pohare tak tomu sa hovorí med, a nie do pohara od uhariek alebo leča naliat, tipická lakomá slovač čo ide šetrit na nesprávnom mieste

Pridať nový príspevok