Med a jeho prínos pre zdravie

26.01.2012 13:11

Tri hlavné prínosy medu pre zdravie súvisia s tým, že:

1. Med je prírodný zdroj rýchlo dostupnej energie

2. Med je skvelý povzbudzovač imunitného systému

3. Med je prírodný liek na mnohé neduhy.



Med ako prirodzený zdroj energie.

Výhody medu idú nad rámec jeho vynikajúcej chuti. Veľkým prírodným zdrojom sacharidov, ktoré zaisťujú silu a energiu pre naše telo, je med. Táto vlastnosť medu je známa odpradávna a bola už v staroveku cielene využívaná pri zvýšovaní výkonu, odolnosti a znižovaní únavy svalov atlétov a vojakov. Prírodné cukry obsiahnuté v mede hrajú dôležitú úlohu v prevencii únavy pri cvičení. Glukóza v mede je absorbovaná v tele rýchlo a poskytuje okamžitú energiu pre svalstvo, zatiaľ čo ovocný cukor (fruktóza) sa vstrebáva pomalšie poskytuje trvalú energiu. Je známe, že med dokáže udržať pomerne konštantnú hladinu cukru v krvi v porovnaní s ostatnými druhmi cukru. Tu je zopár  tipov pre Vás, ako využiť túto vlastnosť medu:

1. Nabudúce, pred tým než pôjdete behať, alebo cvičiť do fitness, zjedzte 1 polievkovú lyžicu medu, aby ste mohli podať vyšší výkon.

2. Ak sa ráno zobudíte „bez energie“, namiesto toho aby ste sa natiahli pre plechovku energetického nápoja, použite med na doplnenie energie. Ovsené vločky s medom, chlieb s maslom a medom, alebo náhrada cukru v čaji za med Vám privodia osviežujúci nával energie.

3. Ak sa vaše deti neľahko vyrovnávajú s fyzickou a psychickou záťažou z aktivít v škole, pripravujte im pravidelne raňajky s medom, aby ste im pomohli doplniť energiu na udržanie výkonnosti cez deň. Osvedčeným receptom je aj príprava „medového nápoja“ pre deti do školy – v ½ litrovej fľaške rozpusťte 1PL medu v teplej vode a pridajte trochu šťavy z citróna. Deti nemusia vedieť nič o zdravých účinkoch medu, ale zamilujú si jeho chuť !

Med ako posilovač imunitného systému.

Med je prírodný antioxidant, má silné antibakteriálne účinky. Účinný je aj proti niektorým vírusom a plesniam. Pravidelná konzumácia medu zlepšuje funkciu tráviacej sústavy, čím prispieva k udržaniu zdravia. Za týmto účelom sa doporučuje ráno užiť nasledovný „domáci liek“: V šálke s vlažnou vodou zmiešame jednu lyžičku medu so šťavou z ½  citróna a vypijeme.

Med proti rakovine??

Med nelieči rakovinu, ale čo možno ľudia dostatočne nepoznajú a preto ani nevyužívajú, sú anti-karcinogénne vlastnosti medu. Je možné ich využívať v prevencii vzniku nádorového ochorenia. Viac na túto tému v článku : Med proti rakovine.
 
Med ako liek na mnohé „neduhy“

1.Ranové infekcie:
Po tisícky rokov bol med uznávaný ako prirodzený „domáci liek“ na mnohé ochorenia.
Jeho antiseptické vlastnosti pomáhajú tlmiť rast baktérií a plesní napr. v ranách, na miestach kde je poškodená prirodzená bariéra pre prenikanie týchto patogénov – koža.
Pomocou medu udržiavali rany čisté a bez infekcie už starí Egypťania. S úspechom ho používali aj na konzervovanie ľudských tiel a ich častí pri procese mumifikácie. Takto zakonzervované v mede vydržali až do dnešných čias.
Pri liečbe rán a popálenín sa med využíva s dobrým efektom, pretože je schopný absorbovať vlhkosť zo vzduchu a podporuje hojenie. Jeho antibakteriálne vlastnosti zabraňujú rozvoju infekcie v rane a med funguje aj ako protizápalový prostriedok. Tlmí zápal, opuch a dokonca zmenšuje jazvy. Najsilnejšie antibakteriálne vlastnosti má údajne manukový med, ktorý je v USA prednostne používaný v procese ošetrovania rán a na obväzy.

2. Náprava „po opici“.
Keď sa vám rozvráti chod organizmu po nadmernom pití alkoholu, je med vhodným prostriedkom na odstránenie týchto následkov. Med je šetrný k žalúdku a obsahuje zmes prírodných cukrov, ako fruktóza, ktorá urýchľuje oxidáciu alkoholu v pečeni.
Postupujte podľa tohto domáceho receptu: 15 ml tekutého medu, 80 ml pomarančovej šťavy a 70 ml prírodného bieleho jogurtu. Vymiešame dohromady do hladka a užijeme.

3.Bolesti v krku:
Jedna z veľmi dobre známych zdravotných výhod medu je, že  med je schopný pomôcť liečiť bolesť v krku. Vďaka svojim antimikrobiálnym vlastnostiam, med nielen upokojuje bolesť v krku, ale aj  zabíja určité druhy baktérií, ktoré spôsobujú infekciu.
Profesionálny speváci bežne používajú med na upokojenie ich hrdla pred predstaveniami. Med ako liek na bolesti hrdla má svoje pevné miesto aj v tradičnej čínskej medicíne.
Návod: Vezmite lyžicu medu pre upokojenie zápalu, alebo kloktadlo pripravené zo zmesi dvoch lyžíc medu, štyroch polievkových lyžíc citrónovej šťavy a štipky soli. Pomerne dobrere zaberá aj teplý lipový čaj s medom.


Nemôžete spať? Použite slávny nápravný prostriedok – Mlieko a Med. Vezmite pohár horúceho mlieka s lyžičkou medu na upokojenie duše a navodenie spánku.
Alebo pridajte 1 alebo 2 čajové lyžičky medu do šálky harmančekového čaju a popíjajte pred spaním.

Med má pozitívne účinky na mnohý rad ochorení, ale to už je samostatná problematika, presahujúca obsah jedného článku. Rozsiahle informácie nájdete v odborných publikáciach o mede, apiterapii (liečba včelími produktami), alebo v niektorých ďalších článkoch na našej stránke.


Z angličtiny preložil: Peter Chmelko
Zdroj: Health benefits of Honey (https://www.benefits-of-honey.com)