Repkový med

18.01.2012 20:40

Je med, ktorý včely produkujú z nektáru repky olejnej.

Repka olejná je poľnohospodársky veľmi cenná plodina, často sa pestuje na veľkých rozlohách. Po rozkvitnutí sa zažltia veľké lány repkových polí jagavou žltou farbou a priťahujú nielen pohľady nás ľudí, ale i včely.

Včelári často hovorievajú, že "včely na repke priam besnejú".....súvisí to asi hlavne s tým, že znáška z repky predstavuje v niektorých lokalitách prvú mohutnejšiu znášku a dostáva včelstvo rýchlo do sily.....včelstvo prudko rastie a následne sa vyrojí.

Pri dobrom počasí poskytuje repka olejná dostatok kvalitného nektáru, ktorý včely zbierajú z kvetov aj dlho do večera.
Repkový med po vytočení je žltej až tmavožltej farby. Tekutý priezračný med je schopný behom týždňa skryštalizovať, pričom zmení svoju farbu na bielu (bielo-žltkastú) a konzistenciou pripomína skôr bravčovú masť v pohári, ako med.

Aby bolo možné repkový med dobre naberať a natierať napr. na chlieb s maslom, je vhodné ho upraviť tzv. "pastovaním".

Pastovanie je fyzikálny proces - miešanie medu viachranným hranolom v špeciálnom veľkokapacitnom pastovacom stroji, pri ktorom dochádza k mechanickému rozdrveniu veľkých kryštálov na malinké, ktoré už ďalej "nerastú" Repkový pastovaný med si preto aj po niekoľkých rokoch uchová krémovú podobu a veľmi ľahkú naberateľnosť. Pastovanie skryštalizovaného medu si môžete vyskúšať doma aj v malom, keď budete pri pozeraní TV neúnavne miešať ned v pohári drevenou vareškou :-)

Ako som už spomínal vyššie, je to často prvý jarný med, ktorý je z prevažnej časti z repky (biela farba medu), ale môže obsahovať aj prímes z medu ovocných stromov (žltohnedá farba medu).

Je ľahko stráviteľný vďaka vyššiemu obsahu jednoduchých cukrov - glukózy a fruktózy. Má najnižší obsah sacharózy spomedzi medov – len 0,7%.
Pôsobí upokojujúco a uvoľňuje napätie. Obsahuje látky na ozdravenie buniek: lizofény a drasíny na predchádzanie starnutia a o 30 aktívnych látok viac než ostatné druhy medov.
Repkový med obsahuje najviac esenciálnych aminokyselín zo všetkých kvetových medov, preto je v štátoch USA, západnej a severnej Európy vysoko cenený.
Je vhodný na dýchacie problémy. Obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky. Odporúčaný je hlavne na problémy s hrdlom a chrípku. Bohatý na bielkoviny blahodárne pôsobí na srdce. Posilňuje funkciu srdcového svalu a viaže na seba voľné radikály v organizme, ktoré spôsobujú starnutie.
V kozmetike sa repkový med používa na detoxikačné medové masáže.

 

Na Slovensku patrí paradoxne zatiaľ medzi najlacnejšie medy, pretože spotrebitelia len pomaly objavujú jeho čaro. Slovákov často mätie aj jeho vzhľad (kým neochutnajú), čistý repkový med je totiž biely ako bravčová masť a pre mnohých spotrebiteľov je medom "len tmavý med".

Repkový med milujú hlavne deti - jednak pre jeho sladkú jemnú chuť a jednak preto, že natretý na chlieb nesteká po prstoch.....